Spotkanie z Bartkiem Kieżunem. Kuchnia artystyczna i literacka
12 lipca 2025, godz.: 18:00
Podczas czterech lipcowych wieczorów spotkamy się na malowniczym dachu Domu Utopii z osobami z różnych dziedzin literatury i sztuki. Kuchnia stanie się dla nas pretekstem do rozmów o tym, co ciekawe i bliskie. Z Bartkiem Kieżunem, dziennikarzem kulinarnym, podróżnikiem i sommelierem, podążymy tropem jego kulinarych książek. Wspólnie zajrzymy m.in. do słonecznej Portugalii i Hiszpanii oraz pachnącej kardamonem Turcji. Przekonamy się, jak wspaniale smakuje kulinarna kultura i sztuka.
Bartek Kieżun. Dziennikarz, podróżnik i fotograf. Autor bestsellerowych przewodników kulinarnych po Italii: Italia do zjedzenia i Neapol łakomym okiem. Gotuje, karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne i pisze. Publikuje w „Kukbuku”, „Tygodniku Powszechnym”, „Polityce” i „Wysokich Obcasach”. Jest felietonistą magazynu „Ferment”. Zdobywca Nagrody Magellana. Laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Award, którą zdobyła Jerozolima do zjedzenia oraz Prix de la Litterature Gastronomique, którą wyróżniono Ucztę na Wawelu. Wykłada w Collegium Civitas.
Spotkanie z Bartkiem Kieżunem poprowadzi Anna Piątkowska, dziennikarka „Gazety Krakowskiej”.
Zapraszamy również na pozostałe spotkania z cyklu „Kuchnia artystyczna i literacka”.
Maja Ostaszewska – 4 lipca, godz. 17.30
Wojciech Chmielarz – 11 lipca, godz. 18.00
Anda Rottenberg – 25 lipca, godz. 18.00
Wejściówka: 10 zł
Dom Utopii – Międzynarodowe Centrum Empatii (os. Szkolne 26a)
Kraków