Bulwar[t] do zjedzenia: Kluska polska
5 lipca 2025, godz.: 14:00
Kluski to comfort food – jedzenie, które otula i poprawia nastrój. To ciepłe wspomnienia przywodzące na myśl kuchnię ukochanej babci. To temat równie emocjonujący, co bigos czy sałatka jarzynowa – każdy ma swoją faworytkę, nazewnictwo, przepisy i opinię o tym, czym jest, a czym nie jest kluska. By je przygotować, zazwyczaj potrzeba tylko kilku niedrogich składników, podczas gdy możliwości są nieskończone. Do tego doskonale poddają się weganizowaniu, są niezwykle plastyczne i dobrze komponują się nie tylko ze swojskimi, ale także z egzotycznymi dodatkami.
Spotkanie przygotuje Paulina Nawrocka-Olejniczak – dziennikarka kulinarna, miłośniczka jedzenia i opowieści, twórczyni nagradzanego podcastu „Zabawy jedzeniem” poświęconego kulturze kulinarnej. Zawodowo od lat związana z radiem TOK FM, w którym prowadzi między innymi kulinarną audycję „Otwarta kuchnia”. Autorka książki Kluski. Teoria i praktyka kompleksowo traktującej o temacie klusek w kuchni polskiej. Absolwentka podyplomowych Food studies na Uniwersytecie SWPS, przewodniczka kulinarna. Na Instagramie prowadzi konto @zabawyjedzeniem.
Wejściówka: 30 zł
Dom Utopii – Międzynarodowe Centrum Empatii ()
Kraków